KPM terima laporan awal kes murid gunting lidah

Kementerian Pendidikan sudah menerima laporan awal berhubung kejadian seorang murid tahun dua yang dikatakan menggunting lidahnya akibat dibuli oleh beberapa orang murid tahun tiga di sebuah sekolah di Klang, Selangor Khamis lepas.

Timbalan Menteri Pendidikan, Datuk P. Kamalanathan berkata pihaknya sedang menunggu pihak polis selesai menjalankan siasatan kes terbabit.

 

“Kita tidak akan menganggu siasatan polis. Kami hanya akan menjalankan siasatan di peringkat kementerian setelah mendapat laporan sepenuhnya dari polis,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan forum Standard Kualiti Prasekolah Kebangsaan di ibunegara hari ini.

 

Sementara itu Kamalanathan berkata peralatan tajam seperti gunting dan pisau sememangnya dilarang untuk dibawa ke sekolah kecuali mendapat arahan dan pengawasan daripada guru.

 

“Sebab itulah kita melarang sama sekali membawa peralatan tajam ke sekolah kerana kita tidak mahu perkara-perkara seperti ini berlaku, tapi ada yang mempertikaikan larangan itu,” katanya.

 

Pada kejadian khamis lalu seorang murid tahun dua menggunting lidahnya sendiri kerana takut dibelasah oleh lima orang murid tahun tiga.

 

Ibu mangsa telah membuat laporan kepada pihak polis dan menyerahkan kepada pihak polis untuk menyiasat kes tersebut

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*